top of page

YASAL BİLGİLENDİRME

Aşağıda ilaçlama hizmeti alan kurum, kuruluş ve vatandaşlarımıza Smyrna ilaçlama tarafından ilaçlama sektöründe dikkat edilmesi gereken hususlar aktarılmaktadır;

Sağlık Bakanlığı’ndan halk sağlığı alanında ilaç uygulama izin belgesi olmayan firma veya şahıslara ilaçlama yaptırıp sağlığınızı tehlikeye atmayın. Ruhsatsız firmalar Çin malı insan sağlığına % 100 zararlı kanserojen etkisi olan ilaçları yada tarım alanlarında kullanılması gereken ilaçları evlerimizde kullanmaktadırlar.Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı çok az sayıda firma vardır. Ruhsatsız firma sayısı ise yüzlercedir. Unutulmamalıdır ki insan hayatı her şeyden önemlidir. İlaçlama yaptıracağınız firmayı mutlaka araştırın Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olmayan firma veya şahısları İl Sağlık Müdürlüğüne veya Cumhuriyet Savcılığına bildirmeniz bir vatandaşlık görevidir. Ruhsatsız firma veya şahısları 184 Sağlık Bakanlığı hattına ücretsiz ihbar edebilirsiniz.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN RUHSATI OLMAYAN FİRMALARA NEDEN İLAÇLAMA YAPTIRILMAMALIDIR? SAKINCALARI NELERDİR?

1. Yasal ilaç kullanmadıkları için sağlığınızı tehlikeye atarlar.
2. İlaçlama amacına ulaşmaz böcekler tamamen yok olmaz.
3. Sabit yerleri olmadığından her zaman ulaşmanız mümkün olmaz.
4. Sözde ilaçlama maksadıyla evlere veya iş yerlerine girip hırsızlık yapanların sayısı oldukça artmaktadır.
5. Haksız kazanç elde etmektedirler ve vergi vermemektedirler.

İlaçlama yaptıracağınız firmayla telefon görüşmenizde ruhsatı olup olmadığını sorun. Fakat ruhsatımız yoktur diyene pek rastlamazsınız o yüzden gelen servisten sağlık bakanlığından ilaç uygulama belgesini mutlaka isteyeceğinizi söyleyin. Sizin bilinçli müşteri olduğunuzu anlayacak ve zaten gelmeyeceklerdir. Gelseler de, sağlığınız açınızdan ciddi sorunlar ortaya çıkmaması için, ruhsatı görmeden ilaçlama yaptırmayınız.

Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç uygulama izin belgeleri ve ekibi olmadan kendisini uygulayıcı ve fiili olarak ilaçlama yapan ve yaptıran apartman yöneticisi, apartman görevlisi, site yöneticisi, firma sahipleri ve çalışanları kanun önünde taksirle işlenen suçlar kapsamında cezalandırılcaktır.

Taksirle öldürme

Madde 85 – (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2)

Taksirle yaralama

 

Madde 89 – (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Vücudunda kemik kırılmasına,
c) Konuşmasında sürekli zorluğa,
d) Yüzünde sabit ize,
e) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
f) Gebe bir kadının çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, yarısı oranında artırılır.

(3) Taksirle yaralama fiili, mağdurun;

a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadının çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, birinci fıkraya göre belirlenen ceza, bir kat artırılır.

(4) Fiilin birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(5) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/5 md.) Taksirle yaralama suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır. Ancak, birinci fıkra kapsamına giren yaralama hariç, suçun bilinçli taksirle işlenmesi halinde şikâyet aranmaz.

–––––––––––––––––––

(1) Bu fıkralarda geçen “ikinci” ibareleri, 29/6/2005 tarihli ve 5377 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle “üçüncü” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(2) Bu fıkrada yer alan “ikinci” ibaresi, 31/3/2005 tarihli ve 5328 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle “üçüncü” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(3) Bu madde başlığı “Daha az cezayı gerektiren haller” iken, 31/3/2005 tarihli ve 5328 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiş, sözkonusu maddenin birinci fıkrası metinden çıkarılmış, ikinci fıkra birinci fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.

Sayfa 25
8990

Hukuk davası olarak ise maddi ve manevi tazminat davaları söz konusu olabileceği gibi Ölüm durumunda ise ölenin desteğine muhtaç olanlar ve ya olacaklar da tazminat davası açabileceklerdir.Bu da işin hukuki yönüdür.

Sağlık Bakanlığınca Onaylı

Memnuniyet Garantili

bottom of page