top of page
Yeşil İpli Nazar Boncuğu

SIKÇA SORULAN SORULAR

İLAÇLAMADA SIK SORULAN SORULAR

1.Soru: İlaçlama neden önemlidir?

Cevap: İlaçlama (Pest control), insan sağlığına zarar veren her türlü canlıya karşı uygulanan bir mücadele yöntemidir ve dolayısıyla sağlığımızı yakından ilgilendirmektedir.İnsanlar,günümüzde birçok hastalığa maruz kaldıklarından dolayı ilaçlamanın önemi bir kat daha artmıştır.

2:Soru: İlaçlama neden ruhsatlı firmalara yaptırılmalıdır?

Cevap: İnsan sağlığını direkt ilgilendiren ilaçlamanın, T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş firmalara yaptırılması gerekir.Zira,ruhsatı olmayan kuruluşlarca yapılan ilaçlama insan sağlığını risk altına almakta olup,sorunun çözümü konusunda da memnuniyetsizlikler doğmaktadır.

3 :Soru: İlaçlama öncesi veya sonrası yapmam gereken uygulamalar nelerdir?

Cevap: Sıvı ilaçlamalarda açıkta gıda bırakılmamalı, mutfakta bulunan tencere, tabak vs gibi eşyaların toplanıp üzerleri kapatılmalı veya kullanılmadan önce yıkanması gerekmektedir.

Sıvı ilaçlama kokulu ve kokusuz olmak üzere ikiye ayrılır. Uygulama şekli havalı pompa veya el motoru iledir. Kokulu ilaçlama yapılırken ilaçlama yapılan yerin kapı ve pencerelerinin kapalı olması gerekir. Uygulamadan sonra ilaçlama yapılan yerin birkaç saat kapalı tutulması gerekir. İlaçlama yapılan yerin en az yarım saat havalandırılması gerekir. Kokusuz ilaçlamada ise böyle bir uygulamaya gerek yoktur ve ilaçlama yapılan yeri terk etmenize gerek yoktur.

Jel uygulamalarda mekanınızı terk etmeye gerek yoktur, herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.

 

4: Soru: İlaçlamadan sonra genel temizlik yapmam gerekir mi?

Cevap: Kokulu ilaçlama sonrası mekanınızı havalandırdıktan sonra gözle görülebilir yerlerde ıslak temizlik yapabilirsiniz. Görülmeyen yerlerde (koltuk altları, dolap içleri, buzdolabı arkası vb) ise 15 gün sonra ıslak temizlik yapabilirsiniz. Genel temizliğin 15 gün sonra yapılmasının nedeni ise yumurtalardan çıkacak haşereler için ilacın kalıcılığını sağlamaktır.

Jel uygulamasında ise ilaçlama sonrası herhangi bir temizlik yapılmasına gerek yoktur.

 

5: Soru: Hangi ilaç uygulamasını öneriyorsunuz?

Cevap: Kokulu ilaçlama tüm haşere (böcek) türleri (tahta kurusu, bit, pire, güve, hamam böcekleri, kalorifer böcekleri,akrep, karınca, tesbih böceği, akarlar, kulağa kaçan, fare, sıçan, çıyan, örümcek, kertenkele , tahta kurdu, sinek, sivri sinek, vb) üzerinde etkilidir. Jel ilaçlama ise hamam böceği,kalorifer böceği,oryantal hamam böceği, amerikan hamam böceği, kara fatma, vb gibi haşereler üzerinde etkilidir.

 

6: SORU: Jel ilaçlama ile sıvı ilaçlama arasındaki farklar nelerdir?

Cevap: Diğer ilaçlama yöntemlerinde yapılması gereken ön hazırlıkların jel ilaçlama için yapılması gerekmez. Hasta , yaşlı ve çocukların bulunduğu ortamlarda jel ilaçlama güvenle yapılabilir. Jel ilaçlama günün her saatinde, günlük işlerinizi aksatmadan uygulanabilir.

JEL İLAÇLAMA :

 

* evinizi terk etmenize gerek yoktur,
* uygulama öncesi hazırlık yapmanıza gerek yoktur,
* uygulama sonrası temizlik yapmanıza gerek yoktur,
* kapı ve pencerelerinizi kapatmanıza gerek yoktur,
* kokusuzdur, * evcil hayvanlar için zararlı değildir,
* 3 ay süre ile haşereleri öldürmeye devam eder,
* jel ilaçtan yiyerek ölen böcekleri, diğer böcekler yerler ve onlarda ölürler,
* jel ilaçtan yiyen böceklerin dışkılarını yiyen diğer böceklerde ölürler,
* Elektrikli cihazlarınıza uygulanabilir,zarar vermez,
* İnsan sağlığı açısından risk oluşturmaz.

 

7: Soru: Ev içinde ve dışında yapılan ilaçlamalar bitkilerimi veya ev hayvanlarımı etkiler mi?

Cevap: Kokulu ilaçlamalarda insan veya evcil hayvanlar ilaçlama yapılan yerde duramaz.Kokulu ilaçlamanın bitkilere zararı olmaz.Kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama da size bitkilerinize ve evcil hayvanlarınıza zarar vermez. Kokulu uygulamalarda evcil hayvanlarınızın 2 veya 3 saat kadar dışarıya çıkartılması gereklidir.

Dışarı çıkartılması mümkün olmayan örneğin;mekanınız da akvaryumunuz varsa uygulamadan önce akvaryum hava almayacak şekilde bantlanmalıdır ve üstüne ıslak havlu serilmelidir. Eğer bahçenize sıvı ilaçlama yapılmışsa, sadece bu sıvı ilaç kuruyuncaya kadar evcil hayvanlarınızı alandan uzak tutmanız yeterlidir.

 

8: Soru : İlaçlama esnasında mekanı terk etmem gerekiyor mu?

Cevap: Kokusuz olarak yapılan böcek ve kemirgenlere karşı yapılan tüm haşere ilaçlamalarında mekanınızı terk etmenize gerek yoktur. Uygulama esnasında ve uygulama sonrasında mekanınızı kullanabilirsiniz. Jel ilaçlama uygulamasında ilaçlama yapılan yerin terk edilmesi gerekmez. İlaçlama sırasında servis ekibimizin yanında bulunabilirsiniz.

 

9: Soru : Uygulamadan sonra böcek görülebilir mi?

Cevap: Bazen kısa süre için görülebilir, her bir böceğin etkilenmesi için ise yeterli miktarda insektisit (ilaç) kullanılması gerekmektedir. Deri ve gerekirse ağız yolu ile de tüketmesi gerekmektedir.

Bazen uygulamadan sonra çok haşere görebilirsiniz çünkü insektisite maruz kalan haşerelerin sinir sistemleri etkilendiği için insektisit(ilaç) kalıntısından uzaklaşıyor olacaklardır.

Ayrıca kullanılan insektisitlerin ani etkiden çok kalıcı etki gösterebilmesi ve haşerelerin insektisitlerin yuvalarına taşıyabilmelerine yöneliktir.

 

10: SORU: Uygulama kimler tarafından yapılmaktadır?

 

Cevap: Uygulamalar Ziraat mühendisleri kontrolünde eğitimli ve uzman operatörler tarafından yapılmaktadır.

 

11:Soru : İlaçlama sonrası ekibinizden herhangi bir belge ya da rapor alacak mıyım?

 

Cevap: Evet. İlaçlama sonrasında servis sorumlusu tarafından ilaç uygulama yapılan alanlara ne tür ilaçlar kullanıldığı, kullanılan bu ilaçların miktarlarını ve ekipmanların adlarına ilişkin ayrıntıları içeren servis sorumlunuz ve sizin ortak imzanızı taşıyan bir servis raporu verilecektir. Herhangi bir şey sormak istediğiniz taktirde bizi arayarak her türlü bilgiyi alabilirsiniz.

bottom of page